ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ … ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Αγροτοσυνεταιριστικές μας οργανώσεις : Γενική η αμφισβήτησή τους. Κραυγαλέο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς τους. Μηδενικοί σχεδόν οι δείκτες προσφοράς τους. Χρεωκοπημένη η αξιοπιστία τους. Τριτοκοσμικό το σχήμα διοίκησής τους. Δυσαρμονία κραυγαλέα ανάμεσα σε πρόσωπα, μέσα, μεθόδους, στόχους και αποτελέσματα. Βαθύ το τέλμα, στο οποίο χρόνια τώρα εχουν περιπέσει. Στην Ευρώπη, ολιγάριθμοι, μεγάλοι, άκρως αποτελεσματικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, τολμούν και τα καταφέρνουν να ανταγωνίζονται βιομηχανίες-κολοσσούς στον τομέα των τροφίμων. Ενώ στη χώρα μας διαθέτουμε 6.000 χιλ.συνεταιρισμούς πολυδιασπασμένους, αναποτελεσματικούς, αδρανείς, μόνο κατ΄όνομα υπαρκτούς, κομματικοποιημένους, διεφθαρμένους, που διαμορφώνουν συμπεριφορές, με κύκλο εργασιών ΜΟΝΟ ενός εκατομ.euro΄!
Ο αγροτόκοσμος, σε ανοκτή ρήξη με το παρελθόν και με πνεύμα ρεαλισμού ζητά το αγροτικό όνειρο. Την αναγέννηση. Το χτίσιμο δηλ.νέων, υγιών, ενεργών, χρήσιμων πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, μέσω των οποίων θα διαπραγματεύεται, θα προωθεί και θα εμπορεύεται τα προιόντα του με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τον ίδιο και για την αγροτική μας οικονομία.
Η κάθετη συνεπώς οργάνωση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο των αγροτικών μας συνεταιρισμών, και η συνένωσή τους με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποτελεί βασική προυπόθεση. Πρώτο βήμα στο τοπικό επίπεδο, με την εκκαθάριση-κλείσιμο των χρεωμένων πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, που αποδεδειγμένα δεν προσφέρουν τίποτα στον παραγωγό. Που ζημιώνουν την τοπική-εθνική μας οικονομία. Αλλά και που προσφέρονται αφειδώς για κομματική εκμετάλλευση. Δεύτερο βήμα στις ευέλικτες και δραστικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την μεγαλύτερη δυνατή σαυτές συγκέντρωση παραγωγών και συνεταιρισμών. Και τρίτο βήμα στην στελεχωμένη με επιστήμονες ΠΑΣΕΓΕΣ, που συντονίζει τις κλαδικές ενώσεις σε εθνικό πλέον επίπεδο. Που προωθεί κάθε προιόν στην εγχώρια αγορά. Και που συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές αρχές στις διακρατικές διαπραγματεύσεις, για την πώληση προιόντων μας στις αγορές του εξωτερικού.
Στέλιος Μάρκελλος
υπ.Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας
Σχετικά άρθρα:















Βρε Στέλιο, πως σου ήρθε τώρα αυτό ;
Τι έπαθες και άρχισες να γράφεις εναντίον του τρόπου λειτουργίας των Συνεταιριστικών Οργανώσεων ;
Τώρα που η … Μεγάλη Αικατερίνη θα τους αναδιοργανώσει;
Έτσι που το πας, δεν πρόκειται να δεις σταυρό για σταυρό. Δες σου το’χουν πει ότι όποιος έχει φιλοδοξίες να πάρει ψήφους -ακόμη και για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων- πρέπει να τα έχει καλά με την Εκκλησία και με τις Συνεταιριστικές Ενώσεις;