ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

2cebc1

ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ: ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ Ή ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ;

Πρόσφατα,συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, προ ημερήσιας διάταξης η περίπτωση, δημιουργίας εξορυκτικής μονάδας λιγνίτη στην Κορώνη, Μεσσηνίας.

Το ενεργειακό ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας και σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κλιματική Αλλαγή χτυπά την πόρτα μας όπως πρώτοι οι Οικολόγοι προ δεκαετίες επισημάναμε.

Η Πολιτική Θέση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρη: δίνουμε προτεραιότητα: στην εξοικονόμηση ενέργειας και  στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), έναντι στον ρυπογόνο λιγνίτη. Δεν θέλουμε καμία υποβάθμιση στην περιοχή της Κορώνης και δηλώσαμε ότι σύντομα θα επισκεφθούμε την περιοχή για να έχουμε και ιδία άποψη.

Κανόνας μας σε κάθε περίπτωση, είναι σύμφωνα με τις αρχές της Οικολογίας να έχουμε ιδία άποψη μελετώντας σε βάθος τις ιδιαιτερότητές του κάθε εγχειρήματος, ώστε η άποψή μας και πολιτικά (όπως ήδη ήταν) αλλά και τεχνοκρατικά/περιβαλλοντικά, σε τοπική κλίμακα, να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και όχι λαϊκίζουσα με κραυγές εντυπώσεων.

Θυμίζουμε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε υπερψηφίσει και συνεχώς υπερψηφίζουμε τις μικρές και μεγαλύτερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε πλήρη αντίθεση με τις παρατάξεις των κ.κ Γόντικα και Πετράκου που τις θεωρούν “καπιταλιστικό εργαλείο”.

Στο θέμα του λιγνίτη, η στάση μας, ως η ΜΟΝΗ παράταξη που απείχαμε από την ψήφιση ευχολογίων, της μίας ή της άλλης παράταξης (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης),  που θέλαν να παίξουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων ενώπιον των ΜΜΕ και των κατοίκων της Κορώνης, δείχνει σοβαρότητα καθότι η τελική κρίσιμη απόφαση θα  παρθεί όταν το θέμα θα έρθει για την ψήφιση ή καταψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Θυμίζουμε ότι η υποχρέωση για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν νομοθετικό επίτευγμα, μέσω της Ε.Ε., των Ευρωπαίων Πράσινων.

Εμείς, από εχθές 25/01/2012, μετά από ενέργειές μας, έχουμε πλέον στα χέρια μας την ΜΠΕ την οποία και μελετούμε και σύντομα θα κρίνουμε την όποια αξιοπιστία της, μετά από τις ήδη εκπεφρασμένες πολιτικές αντιρρήσεις μας (ΑΠΕ - Λιγνίτης).

Την Τρίτη 31/01, θα επισκεφτούμε την ιστορική και αισθητικά - περιβαλλοντικά προικισμένη, περιοχή της Κορώνης  συνοδεία του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος κου Δ.Καφαντάρη, όπως του ζητήσαμε, για να έχουμε ιδία άποψη της περιοχής, που αναφέρεται η ΜΠΕ,  αλλά και για να ακούσουμε σε πλήρη έκταση τις απόψεις των κατοίκων και των Φορέων τους.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα δώσουμε συνέντευξη τύπου στην πόλη της Καλαμάτας, σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Αυτή ήταν και θα είναι η στάση μας: σοβαρότητα και σε βάθος τεκμηριωμένη πολιτική αλλά και τεχνοκρατική ανάλυση του κάθε θέματος. Η άρνηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο λαϊκισμός, η αλλοίωση των θέσεων των άλλων παρατάξεων και οι άναρθρες κραυγές ανήκουν σε άλλους χώρους και όχι στην Οικολογία και στο Πράσινο κίνημα.

Παιχνίδια εντυπώσεων ενόψει Βουλευτικών Εκλογών δεν θα βρείτε στους Οικολόγους.

Λάμπρος Μπούκλης
περιφερειακός σύμβουλος
Για την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά

cebfceb9cebacebf

Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου

Λιγνιτωρυχείο στη Μεσσηνία;
Όχι ευχαριστούμε!

Να σχεδιάσουμε τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή

26 Iαν. 2012
Παραλογισμό πέρα από κάθε περιβαλλοντική, οικονομική ή ενεργειακή λογική, θεωρούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου τα σχέδια για κατασκευή λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία.
Το αντίτιμο για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον θα είναι: μη αναστρέψιμες βλάβες σε γεωργικές ή δασικές εκτάσεις και πιθανά στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και σκόνη από τις εξορύξεις - απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο λιγνίτης θα μεταφέρεται με φορτηγά, και θα συμβάλει στη διάχυση της ρύπανσης από μικροσωματίδια. Πρόκειται για μια επιλογή με υψηλό κόστος και ελάχιστο αποτέλεσμα γιατί το σχεδιαζόμενο λιγνιτωρυχείο θα διευκολύνει τη λειτουργία του σταθμού της Μεγαλόπολης κατά μόλις 7 ημέρες ετησίως.
Πρέπει δε να επισημάνουμε την μεγάλη αρχαιολογική και γεωργική αξία της περιοχής που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Το κυριότερο όμως για τους Οικολόγους Πράσινους είναι πως μια τέτοια προοπτική είναι εντελώς ασύμβατη με μια σύγχρονη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα. Για μια πληθώρα από λόγους, με πρώτιστο τη συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα οφείλει να στραφεί άμεσα σε ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με πυλώνες την εξοικονόμηση ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Μια τέτοια στροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση, με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, τόνωση της καινοτομίας και μείωση των ενεργειακών δαπανών.
Για τις περιοχές που φιλοξενούν λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικούς σταθμούς, όπως η Αρκαδία, χρειάζεται να σχεδιάσουμε άμεσα τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή, με ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας σε βιώσιμη προοπτική, αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακού κλεισίματος ορυχείων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το να καθυστερούμε μια τέτοια μετάβαση, θυσιάζοντας μάλιστα νέες παρθένες περιοχές αποτελεί μια κοντόφθαλμη και εγκληματική πολιτική που ταιριάζει σε ένα παρελθόν που πρέπει αποφασιστικά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
Από την άλλη πλευρά εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι  Πελοποννήσου θέλουμε να  κρατήσουμε αποστάσεις από τις κραυγές που ακούγονται δήθεν υπέρ του περιβάλλοντος. Όσοι μιλούν για «φτηνό» λιγνίτη και εναντιώνονται στην παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, δεν συνυπολογίζουν το τεράστιο εξωτερικό κόστος των εργοστασίων της ΔΕΗ, την ρύπανση του αέρα, των εδαφών και των υπογείων υδάτων και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Χαρακτηριστικό είναι πως o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (1) εκτιμά για την Ελλάδα το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μεγάλες εγκαταστάσεις στα  3,3 - 5,2 δις ευρώ ετησίως, με τα 2/3 από αυτά να οφείλονται στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά κανόνα δηλαδή στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ξεχνούν επίσης ότι η καύση του λιγνίτη κοστίζει και οικονομικά πλέον, αφού η ΔΕΗ χρειάζεται να πληρώνει για δικαιώματα εκπομπής ρύπων που της υπολείπονται. Η ίδια η ΔΕΗ έχει εκτιμήσει το κόστος αυτό στα 23  εκ. ευρώ ετησίως για το 2011-12 και σε πάνω από 1 δις ετησίως από το 2013 και μετά, οπότε και θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων ρύπανσης. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυτό το ξεχνούν οι συνήθεις κραυγάζοντες υπέρ του «φτηνού» λιγνίτη και κατά κάθε χωροθέτησης αιολικών πάρκων. Εμείς από την πλευρά μας αντιπροτείνουμε δημοτικές-πολυσυμμετοχικές-κοινωνικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μεσαίας κλίμακας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και κοινωνικός έλεγχος για να μην χωροθετούνται αυτά τα έργα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.  Εμείς ζητάμε την προώθηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ, συμβατών με την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Προτεραιότητα δίνουμε στις μικρές και διεσπαρμένες εγκαταστάσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια που δίνουν ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό να γίνει ένας “μικρός πράσινος επενδυτής”.

Εμείς λέμε «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ» γιατί δρούμε τοπικά και σκεφτόμαστε πλανητικά. Εμείς ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην πρόληψη, στην εξοικονόμηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βεβαίως στην αλλαγή του κυρίαρχου ενεργοβόρου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.
Όπως ΔΕΝ ανεχόμαστε την συνέχιση της καταστροφής της Μεγαλόπολης, έτσι αρνούμαστε το άνοιγμα νέων μετώπων ορυχείων και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κορώνης.
Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους και φορείς που τεκμηριωμένα αντιτίθενται και αρνούνται τη μετατροπή της Γης τους σε ορυχείο που θα καταστρέψει έναν τόπο κόσμημα της Ελληνικής Γης και τη μετατροπή του σε σεληνιακό τοπίο.
Γι’ αυτό λέμε (χωρίς ενδοιασμό):
ΟΧΙ στην εξόρυξη του λιγνίτη στη Φαλάνθη & το Χωματερό Κορώνης Μεσσηνίας.

Σχετικά άρθρα:

  1. ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ”ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ”
  2. ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ : ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  3. Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ . ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ

1 σχόλιο για το ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

  • akis vitorios

    Πάντα τεκμηριωμένος και ήπιος στις προκλήσεις Πετράκου, ο κος Μπούκλης.
    Ο Πετράκος έχει βάλει στόχο να βγεί Βουλευτής με ΣΥΡΙΖΑ στην Μεσσηνία.
    Ο Μπούκλης προφανώςδεν ενδιαφέρεται.
    Από αυτό και μόνο εξηγείται η διαφορά στο ύφος και στην τεκμηρίωση.
    Καλή και η ανακοίνωση των Οικολόγων: τα “χώνει” ευθέως στον Πετράκο και στις υποκριτικές αρνήσεις του για ΑΠΕ.
    Το αριστερίστικο ύφος τους όμως πέφτει στο επίπεδο Πετράκου.
    Εάν πάντως διάλεγα αριστερά, μεταξύ Οικολόγων Πράσινων και Σύριζα θα πηγαινα στους Original = ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και βλέπω Δημοκρατική Αριστερά να σαρώνει τον χώρο αυτό.

Αφήστε ένα σχόλιο